cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
Exar
Contributor
442 Views
Message 61 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

(Thanks David!) Update time :- 15 days after connection

 

So for the last 4 or 5 days I've been going back and forth with a mod. who's been a great help so far. (thanks!) But it's not been without failure...Michelle arranged a Profile reset and my ping type to be switched to fast. For that day my connection was amazing; synced at 8128 kbps /448 kbps (or there abouts, can't remember exactly but it's my actual line maximum with my distance from exchange I'm told) Ping times ranging from 20-50ms was great while it lasted.

 

Next day I go online and notice my ping was sitting at 100+ms again (in a game; 1st assumption is server issues) so naturaly I go do a 3rd party ping/speed test to which I get the same long ping times, ruling out server problems as the issue. I check the hub status page to find my ping has been switched back to interleaving and the time of disconnection was around 6am. When nothing is using the braodband or even power in my house (eg.random interference). Such an odd time to disconnect?

 

Then this evening my speeds dropped considerably (worse than before) going as low as 0.04 Kbps down and 0.01 Kbps up and ping times way over 200ms! Simply unusable.

 

My sync rate/Ip profile has remained the same (so far) however and isn't reducing. 

 

So it's back to the emails sadly but I figured I'd post an update regardless and hopefully be posting back with a 'solved!' post soon....(he hopes...)

 

Exar

 

**Edit** noise margin remains 6.0db as of last sync

Tags (1)
0 Ratings
Exar
Contributor
435 Views
Message 62 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

Found this in the logs, seems to be about the suspect time of drop outs, could this be the culprit? Seems like something is accessing the hub to me. 

 

EDIT** Something makes me think this is irrelevent and some kind of updater or sync. noticed it has 'BT' in the links. See below though:

===================

06:22:58, 19 Aug. (565866.160000) CWMP: session completed successfully
06:22:58, 19 Aug. (565865.890000) CWMP: HTTP authentication success from https://pbthdm.bt.mo
06:22:45, 19 Aug. (565852.290000) CWMP: Server URL: https://pbthdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
06:22:45, 19 Aug. (565852.280000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
06:22:13, 19 Aug. (565820.300000) CWMP: session closed due to error: No response
06:22:13, 19 Aug. (565820.290000) CWMP: Server URL: https://pbthdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
06:22:13, 19 Aug. (565820.280000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
06:21:42, 19 Aug. (565789.740000) CWMP: session closed due to error: No response
06:21:42, 19 Aug. (565789.720000) CWMP: Server URL: https://pbthdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
06:21:42, 19 Aug. (565789.710000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
06:21:42, 19 Aug. (565789.250000) CWMP: Initializing transaction for event code 4 VALUE CHANGE

 


===================

FULL Error Log for same timeframe

===================

 

 

06:22:58, 19 Aug.(565866.160000) CWMP: session completed successfully
06:22:58, 19 Aug.(565865.890000) CWMP: HTTP authentication success from https://pbthdm.bt.mo
06:22:45, 19 Aug.(565852.290000) CWMP: Server URL: https://pbthdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
06:22:45, 19 Aug.(565852.280000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
06:22:41, 19 Aug.(565848.940000) PPP IPCP Receive Configuration ACK
06:22:41, 19 Aug.(565848.940000) PPP IPCP Send Configuration ACK
06:22:41, 19 Aug.(565848.940000) PPP IPCP Receive Configuration Request
06:22:41, 19 Aug.(565848.490000) PPP IPCP Send Configuration Request
06:22:41, 19 Aug.(565848.490000) PPP IPCP Receive Configuration NAK
06:22:39, 19 Aug.(565846.350000) PPP IPCP Send Configuration ACK
06:22:39, 19 Aug.(565846.350000) PPP IPCP Receive Configuration Request
06:22:38, 19 Aug.(565845.250000) PPP IPCP Send Configuration Request
06:22:38, 19 Aug.(565845.250000) WAN operating mode is DSL
06:22:38, 19 Aug.(565845.250000) Last WAN operating mode was DSL
06:22:36, 19 Aug.(565843.690000) PPPoA is up -​ VPI: 0, VCI:38
06:22:36, 19 Aug.(565843.680000) CHAP authentication successful
06:22:35, 19 Aug.(565843.080000) CHAP Receive Challenge
06:22:35, 19 Aug.(565843.080000) Starting CHAP authentication with peer
06:22:35, 19 Aug.(565843.080000) PPP LCP Receive Configuration ACK
06:22:35, 19 Aug.(565842.680000) PPP LCP Send Configuration Request
06:22:33, 19 Aug.(565840.920000) PPP LCP Send Configuration ACK
06:22:33, 19 Aug.(565840.920000) PPP LCP Receive Configuration Request
06:22:32, 19 Aug.(565839.680000) PPP LCP Send Configuration Request
06:22:13, 19 Aug.(565820.300000) CWMP: session closed due to error: No response
06:22:13, 19 Aug.(565820.290000) CWMP: Server URL: https://pbthdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
06:22:13, 19 Aug.(565820.280000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
06:21:59, 19 Aug.(565806.680000) Starting CHAP authentication with peer
06:21:59, 19 Aug.(565806.680000) PPP LCP Receive Configuration ACK
06:21:59, 19 Aug.(565806.680000) PPP LCP Send Configuration ACK
06:21:59, 19 Aug.(565806.680000) PPP LCP Receive Configuration Request
06:21:59, 19 Aug.(565806.650000) PPP LCP Send Configuration Request
06:21:56, 19 Aug.(565803.440000) ETHoA is up -​ VPI: 0, VCI:35
06:21:56, 19 Aug.(565803.440000) DSL is up
06:21:55, 19 Aug.(565802.320000) DSL noise margin: 29.00 dB upstream, 6.60 dB downstream
06:21:55, 19 Aug.(565802.250000) DSL line rate: 448 Kbps upstream, 8128 Kbps downstream
06:21:42, 19 Aug.(565789.740000) CWMP: session closed due to error: No response
06:21:42, 19 Aug.(565789.720000) CWMP: Server URL: https://pbthdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
06:21:42, 19 Aug.(565789.710000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
06:21:42, 19 Aug.(565789.250000) CWMP: Initializing transaction for event code 4 VALUE CHANGE
06:21:40, 19 Aug.(565788.130000) DSL is down after 1026 minutes uptime
06:21:40, 19 Aug.(565788.130000) ETHoA is down after 1026 minutes uptime
06:21:40, 19 Aug.(565787.770000) PPPoA is down after 1025 minutes uptime [Waiting for Underlying Connection (WAN DSL -​ Up)]
06:21:37, 19 Aug.(565784.920000) PPP LCP Send Termination Request [User request]

 

 

===================

 

I wasn't even awake at this time, nobody was, so how can that be a user request?

Hub is essentially silent for 3+ hours prior to events and from after the log times posted it's just lots of Wlan logs (See Below) every 2-30 seconds until 12pm that day.

 

07:38:51, 19 Aug.wlan0: STA 00:be:09:f1:5d:e0 IEEE 802.11: Client disassociated
07:38:41, 19 Aug.wlan0: STA 00:be:09:f1:5d:e0 IEEE 802.11: Client associated



Exar

0 Ratings
imjolly
Distinguished Sage
Distinguished Sage
408 Views
Message 63 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

PPP LCP Send Termination Request [User request]

 

that is misleading and there are numerous post about it and one from mods saying that does not result in connection dropping 



If you like a post, or want to say thanks for a helpful answer, please click on the Ratings 'Thumbs up' on left hand side.
If someone answers your question correctly please let other members know by clicking on ’Mark as Accepted Solution’.
0 Ratings
Exar
Contributor
405 Views
Message 64 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

Odd but something between 06:21 and 06:23 is disconnecting me, that's blatently obvious.

 

I don't understand everything in the logs but I can see that's when I disconnect. It delayed my profile reset also, michelle had to wait another 3 days because after 2 days yet again I dropped out at 3-7am in the morning. Just like everyone else has on the forum. It's got nothing to do with the hubs (most complain about HH5, I'm on HH4 and previous Sky Netgear router did same towards the end of my time with them, same time every day, disconnected.) nor firmware, (previous points) it's routing/exchange problems I think.

 

The only time I disconnect is through the night when BT are 'doing things'

 

 

0 Ratings
Exar
Contributor
402 Views
Message 65 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

semi-off-topic but kinda related

 

I remember a few years ago now we were suffering from a huge area issue.

 

Naturally I contacted Sky and gave as much info as I could. Weeks later still trying to get to the bottom of it, it was being put down to a faulty hub/wiring in my house. After constant persistence, telling them look, it's not just Sky that's having problems, I know people on EE, BT and other suppliers (albeit through BT wholesale) were also experiencing the same issue.

 

After turning blue in the face trying to tell them this, BTOR finaly accepted that it wasn't my wiring at all (odd that) and it turned out to be a huge mess up in my local exchange, something about data cards or something.

 

My point is: They were wrong then and it's entirely possible they're wrong again, just because they say it's not that, doesn't mean it isn't I'm afraid. It's not until it gets picked up as a cluster of problems in an area they go: 'oh maybe it is an area/larger issue'

 

It was myself that got that problem fixed and myself only. If it wasn't for my persistence we'd probably still have no internet and being blamed on 'our domians' (Also had my fees dropped to £10/month for 12 months cause of it then half price line rental for 12 months after that. while BT do nothing.)

 

It's getting them to accept there's a problem that's the problem.

 

~Exar

 

0 Ratings
Exar
Contributor
360 Views
Message 66 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

same thing this morning......1hr later than yesterday. Sync rate remains the same.

 

07:19:17, 21 Aug.(132675.390000) PPP IPCP Receive Configuration ACK
07:19:17, 21 Aug.(132675.030000) PPP IPCP Send Configuration Request
07:19:17, 21 Aug.(132675.020000) PPP IPCP Receive Configuration NAK
07:19:16, 21 Aug.(132673.940000) PPP IPCP Send Configuration ACK
07:19:16, 21 Aug.(132673.940000) PPP IPCP Receive Configuration Request
07:19:15, 21 Aug.(132673.280000) PPP IPCP Send Configuration Request
07:19:15, 21 Aug.(132673.270000) WAN operating mode is DSL
07:19:15, 21 Aug.(132673.270000) Last WAN operating mode was DSL
07:19:14, 21 Aug.(132671.810000) PPPoA is up -​ VPI: 0, VCI:38
07:19:14, 21 Aug.(132671.800000) CHAP authentication successful
07:19:14, 21 Aug.(132671.640000) CHAP Receive Challenge
07:19:14, 21 Aug.(132671.640000) Starting CHAP authentication with peer
07:19:14, 21 Aug.(132671.640000) PPP LCP Receive Configuration ACK
07:19:14, 21 Aug.(132671.610000) PPP LCP Send Configuration Request
07:19:12, 21 Aug.(132669.970000) PPP LCP Send Configuration ACK
07:19:12, 21 Aug.(132669.970000) PPP LCP Receive Configuration Request
07:19:11, 21 Aug.(132668.610000) PPP LCP Send Configuration Request
07:18:38, 21 Aug.(132635.610000) Starting CHAP authentication with peer
07:18:38, 21 Aug.(132635.610000) PPP LCP Receive Configuration ACK
07:18:38, 21 Aug.(132635.610000) PPP LCP Send Configuration ACK
07:18:38, 21 Aug.(132635.610000) PPP LCP Receive Configuration Request
07:18:38, 21 Aug.(132635.580000) PPP LCP Send Configuration Request
07:18:35, 21 Aug.(132632.530000) ETHoA is up -​ VPI: 0, VCI:35
07:18:35, 21 Aug.(132632.530000) DSL is up
07:18:34, 21 Aug.(132631.470000) DSL noise margin: 28.00 dB upstream, 8.40 dB downstream
07:18:33, 21 Aug.(132631.400000) DSL line rate: 448 Kbps upstream, 8128 Kbps downstream
07:18:19, 21 Aug.(132617.190000) DSL is down after 2209 minutes uptime
07:18:19, 21 Aug.(132617.190000) ETHoA is down after 2209 minutes uptime
07:18:19, 21 Aug.(132616.810000) PPPoA is down after 2049 minutes uptime [Waiting for Underlying Connection (WAN DSL -​ Up)]
07:18:16, 21 Aug.(132614.040000) PPP LCP Send Termination Request [User request]
0 Ratings
Exar
Contributor
346 Views
Message 67 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

Apprently I need an engineer out, so arranging that just now and will update when I speak to him.

 

It's a sad day when your upload is faster than download.

 

4599318632.png

0 Ratings
imjolly
Distinguished Sage
Distinguished Sage
343 Views
Message 68 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

hopefully engineer will be able to find and fix the problem as you have the best connection speed for adslmax



If you like a post, or want to say thanks for a helpful answer, please click on the Ratings 'Thumbs up' on left hand side.
If someone answers your question correctly please let other members know by clicking on ’Mark as Accepted Solution’.
0 Ratings
Exar
Contributor
337 Views
Message 69 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution

Yeah hopefully.

 

Appointment for tuesday so need to endure this for another 5 days. Can't wait for FTTC to finish installing in my area so I can upgrade. (another reason why I switched to BT now; No LLU)

 

~6months allegedly which puts me 7 months into contract, so hopefully shouldn't have to wait too long to get upgraded.

 

I'll post update when engineer comes.

 

~Exar

0 Ratings
john46
Distinguished Sage
323 Views
Message 70 of 91

Re: New Customer - Terrible Speeds at night (Unlimited)

Go to solution
even if your exchange is upgraded to fibre it does not always mean you local cabinet will be also if it is it can often be a long time after before it is activated as many posts show
0 Ratings