cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
tehrules
Aspiring Contributor
372 Views
Message 1 of 19

Slow speed and authentication issues

Been having serious speed issues as of late.

 

My line is syncronising at 4mbps however I'm bearly getting 3mbps download on speed tests.

 

I am also getting issues with authentication and being kicked off the BT network, with the modem failing to authenticate.

 

Please note; I am not using the BT Homehub. I refuse to use it on privacy grounds, and on the fact it has a habbit of constantly rebooting at random times of the day.

0 Ratings
18 REPLIES 18
Distinguished Sage
Distinguished Sage
367 Views
Message 2 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

if you have a 4mb connection speed then 3mb download is about right - post you adsl stats and btspeeedtester results please



If you like a post, or want to say thanks for a helpful answer, please click on the Ratings 'Thumbs up' on left hand side.
If someone answers your question correctly please let other members know by clicking on ’Mark as Accepted Solution’.
0 Ratings
tehrules
Aspiring Contributor
367 Views
Message 3 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

Jan 2 13:09:09ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:09:09ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 66 in 2 seconds
Jan 2 13:09:11ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 66
Jan 2 13:09:11ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:09:20ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:09:20ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:09:20ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:09:20ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 67 in 3 seconds
Jan 2 13:09:23ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 67
Jan 2 13:09:23ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:09:32ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:09:32ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:09:32ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:09:32ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 68 in 1 seconds
Jan 2 13:09:33ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 68
Jan 2 13:09:33ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:09:42ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:09:42ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:09:42ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:09:42ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 69 in 3 seconds
Jan 2 13:09:45ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 69
Jan 2 13:09:45ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:09:54ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:09:54ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:09:54ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:09:54ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 70 in 3 seconds
Jan 2 13:09:57ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 70
Jan 2 13:09:57ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:10:06ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:10:06ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:10:06ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:10:06ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 71 in 2 seconds
Jan 2 13:10:08ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 71
Jan 2 13:10:08ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:10:17ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:10:17ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:10:17ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:10:17ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 72 in 4 seconds
Jan 2 13:10:21ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 72
Jan 2 13:10:21ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:10:30ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:10:30ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:10:30ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:10:30ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 73 in 3 seconds
Jan 2 13:10:33ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 73
Jan 2 13:10:33ppp: [wan_link0] PPPoE: Connecting to ''
Jan 2 13:10:42ppp: [wan_link0] PPPoE connection timeout after 9 seconds
Jan 2 13:10:42ppp: [wan_link0] Link: DOWN event
Jan 2 13:10:42ppp: [wan_link0] LCP: Down event
Jan 2 13:10:42ppp: [wan_link0] Link: reconnection attempt 74 in 2 seconds
0 Ratings
Distinguished Sage
Distinguished Sage
363 Views
Message 4 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

your router should be set to pppoA not pppoE



If you like a post, or want to say thanks for a helpful answer, please click on the Ratings 'Thumbs up' on left hand side.
If someone answers your question correctly please let other members know by clicking on ’Mark as Accepted Solution’.
0 Ratings
tehrules
Aspiring Contributor
361 Views
Message 5 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

I would if the modem is doing the authentication. My firewall does the authenticating, the modem is in bridge mode.

 

PC --> Firewall ---> Modem ---> Phone line ---> Exchange ---> Internet

0 Ratings
Distinguished Sage
Distinguished Sage
357 Views
Message 6 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

pppoE is used on cable or fibre and pppoA is for adsl



If you like a post, or want to say thanks for a helpful answer, please click on the Ratings 'Thumbs up' on left hand side.
If someone answers your question correctly please let other members know by clicking on ’Mark as Accepted Solution’.
0 Ratings
Distinguished Sage
356 Views
Message 7 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

unless you are on Infinity you you need to set your router to ppp0A
0 Ratings
tehrules
Aspiring Contributor
356 Views
Message 8 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

The modem is in bridge mode so no, its got to use PPPoE.

 

It works, and has worked for weeks, but recently the connection drops and fails to reauthenticate.

0 Ratings
tehrules
Aspiring Contributor
340 Views
Message 9 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

Here's the proof PPPoE is working as my line has just come back up again.

 

Just so you are aware, PPPoA is PPPoE done via an ADSL router from what I have read. So with the modem in bridge mode like my setup using PPPoE effectively once it hits the modem it is "converted" to PPPoA as it goes down the ADSL line.

 

Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] LCP: LayerUp
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] CHAP: rec'd CHALLENGE #1 len: 35
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] Name: "bras-red3.gi-b"
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] CHAP: Using authname "bthomehub@btbroadband.com"
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] CHAP: sending RESPONSE #1 len: 46
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] CHAP: rec'd SUCCESS #1 len: 42
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] MESG: CHAP authentication success, unit 3989
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] LCP: authorization successful
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] Link: Matched action 'bundle "wan" ""'
Jan 2 13:26:42ppp: [wan_link0] Link: Join bundle "wan"
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] Bundle: Status update: up 1 link, total bandwidth 64000 bps
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: Open event
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: state change Initial --> Starting
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: LayerStart
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: Up event
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: state change Starting --> Req-Sent
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: SendConfigReq #5
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPADDR 0.0.0.0
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] COMPPROTO VJCOMP, 16 comp. channels, no comp-cid
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] PRIDNS 0.0.0.0
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] SECDNS 0.0.0.0
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: rec'd Configure Request #65 (Req-Sent)
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPADDR 217.32.147.2
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] 217.32.147.2 is OK
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: SendConfigAck #65
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPADDR 217.32.147.2
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: state change Req-Sent --> Ack-Sent
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: rec'd Configure Reject #5 (Ack-Sent)
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] COMPPROTO VJCOMP, 16 comp. channels, no comp-cid
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: SendConfigReq #6
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPADDR 0.0.0.0
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] PRIDNS 0.0.0.0
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] SECDNS 0.0.0.0
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: rec'd Configure Nak #6 (Ack-Sent)
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPADDR 86.174.161.72
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] 86.174.161.72 is OK
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] PRIDNS 213.120.234.6
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] SECDNS 62.6.40.162
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: SendConfigReq #7
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPADDR 86.174.161.72
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] PRIDNS 213.120.234.6
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] SECDNS 62.6.40.162
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: rec'd Configure Ack #7 (Ack-Sent)
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPADDR 86.174.161.72
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] PRIDNS 213.120.234.6
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] SECDNS 62.6.40.162
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: state change Ack-Sent --> Opened
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] IPCP: LayerUp
Jan 2 13:26:42ppp: [wan] 86.174.161.72 -> 217.32.147.2
Jan 2 13:26:43ppp: [wan] IFACE: Up event
0 Ratings
Distinguished Sage
337 Views
Message 10 of 19

Re: Slow speed and authentication issues

BT only use ppp0A unless you are an infinity user
0 Ratings