cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Recognised Expert
620 Views
Message 1 of 6

Event log entry WAN connection WAN2_INTERNET_PTM disconnected.[ERROR_NO_CARRIER]

Any idea what this is and what causes it.

I have recently had a smart hub which was used on an adsl2+ line before an upgrade to unlimited fibre up to 52Mbps.
On the 2+  it was shown as a WAN3 event. This never occurred on my old HH3A.

The longest network uptime has been  approx 36 hours.

Hub stats show data rate 9.9999/54.997  with max rate  33.772/95.649  ( was 34.732/92.361 when first upgraded) and SNR is 22.5/17.4 ( was  22.7/13.6 when upgraded)

Given the SNR margin I have I don't think DLM will have cause to interfere but you never know.

0 Ratings
Reply
5 REPLIES 5
Highlighted
Distinguished Sage
Distinguished Sage
619 Views
Message 2 of 6

Re: Event log entry WAN connection WAN2_INTERNET_PTM disconnected.[ERROR_NO_CARRIER]

if you can't get a connection time longer than 36hrs then I would be looking for the problem that is causing the disconnections especially with such high noise margin



If you like a post, or want to say thanks for a helpful answer, please click on the Ratings 'Thumbs up' on left hand side.
If someone answers your question correctly please let other members know by clicking on ’Mark as Accepted Solution’.
0 Ratings
Reply
Highlighted
Recognised Expert
616 Views
Message 3 of 6

Re: Event log entry WAN connection WAN2_INTERNET_PTM disconnected.[ERROR_NO_CARRIER]

Prior to installing the smart hub there were no problems with the adsl connection as it  only had the 14 days reboot.
The high margin I thought was due to being on the 55/10 infinity but the max data rate is 95/34.

The system uptime has not been affected as it is from when the hub was first set up on the 2+ connection

0 Ratings
Reply
Highlighted
Recognised Expert
604 Views
Message 4 of 6

Re: Event log entry WAN connection WAN2_INTERNET_PTM disconnected.[ERROR_NO_CARRIER]

The phone line is quiet.

In the past the line hasn't been perfect but has always produced the expected line speeds. Back in 2012 and 2013 engineer visits found it was within the expected parameters and the mod dealing with the case agreed.

Since my speed on the speedtest is 53.45/8.84  when the minimum quoted was 50 means that at the moment it wouldn't be investigated and as it doesn't seem to incur the wrath of DLM I am loathe to try and use the test socket as I am well inside the 10 days anyway. 

Given that these events never happened until the smart hub was installed and have occurred on both the fibre and adsl connection loosely points to the hub considering the HH3A was fine.

I shall continue to monitor events but to be honest if I didn't check the hub each day I would be happy with things as they are because there is no speed degradation.

0 Ratings
Reply
Highlighted
Distinguished Sage
Distinguished Sage
602 Views
Message 5 of 6

Re: Event log entry WAN connection WAN2_INTERNET_PTM disconnected.[ERROR_NO_CARRIER]

Up to you of course but your hub should not be dropping connection that often unless problem somewhere


If you like a post, or want to say thanks for a helpful answer, please click on the Ratings 'Thumbs up' on left hand side.
If someone answers your question correctly please let other members know by clicking on ’Mark as Accepted Solution’.
0 Ratings
Reply
Highlighted
Recognised Expert
534 Views
Message 6 of 6

Re: Event log entry WAN connection WAN2_INTERNET_PTM disconnected.[ERROR_NO_CARRIER]

The connection was stable for 4 days until  02.10 on the 6th , 7th and today.  This is the start of the log entry 

HH6 log entry.PNG

There has been no changes to the data rates , synch rates , snr or actual throughput .

There is nothing in my flat that turns on or off at that time. This sort of event has only been reported since I used the smart hub , for 5 days on an adsl connection and since the 31 May on a fibre connection.

I personally think it is something to do with the hub and the PPP LCP Termination Request rather then a line fault as the adsl connection with a HH3A was fine.

0 Ratings
Reply