cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
De_Carabas
Contributor
3,056 Views
Message 1 of 96

IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

I posted a month or so ago on one of the threads that I wasn't getting an IPv6 address despite settings on my ASUS router being correct.  That sorted itself a couple of weeks ago, after a scheduled reboot I realised I was now getting those provided. 

The problem is that although I'm seeing addresses in the router and on this Win 10 desktop I'm getting total IPv6 failure when testing with ipv6-test.com (4 out of 20) and test-ipv6.com (4 out of 10).

 

From my Router:

IPv6 Connection Type	Native with DHCP-PD
WAN IPv6 Address	2a00:23c5:7603:eb00::1
WAN IPv6 Gateway	fe80::ea4:2ff:fe3e:1
LAN IPv6 Address	2a00:23c5:7603:eb00::1/56
LAN IPv6 Link-Local Address	fe80::a60:6eff:fecc:1ff0/64
DHCP-PD	Enabled
LAN IPv6 Prefix	2a00:23c5:7603:eb00::/56
DNS Address	 

 

From my PC:

 

Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
   Physical Address. . . . . . . . . : 50-46-5D-53-0A-4B
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2a00:23c5:7603:eb00:74c7:b68b:d752:ebd4(Preferred)
   Temporary IPv6 Address. . . . . . : 2a00:23c5:7603:eb00:c175:e222:ab04:682f(Preferred)
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::74c7:b68b:d752:ebd4%4(Preferred)
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.150(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : 08 May 2017 07:53:45
   Lease Expires . . . . . . . . . . : 10 May 2017 17:58:21
   Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::a60:6eff:fecc:1ff0%4
                                       192.168.1.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 256919133
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1B-96-69-B4-50-46-5D-53-0A-4B
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 2a00:23c5:7603:eb00::1
                                       192.168.1.1
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

 

 

I'm not that familiar with IPv6 and I'm a little lost as to why it's not working. I've tried manually defining the IPv6 DNS servers (using Googles) but that didn't help.

Any one got an ideas?  Or is this just another phase in BT enabling IPv6 on my connection - they've given me an address but don't want to route any traffic?

 

0 Ratings
Reply
95 REPLIES 95
smf22
Recognised Expert
3,036 Views
Message 2 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

On the IPv6 test sites which tests are failing? On the http://test-ipv6.com/ site can you select the 'Tests Run' tab and then copy and paste the test results in the section below the 'Click to see Technical Info', for example:

 

Test with IPv4 DNS record ok (0.061s) using ipv4
Test with IPv6 DNS record ok (0.079s) using ipv6
Test with Dual Stack DNS record ok (0.080s) using ipv6
Test for Dual Stack DNS and large packet ok (0.080s) using ipv6
Test IPv4 without DNS ok (0.092s) using ipv4
Test IPv6 without DNS ok (0.089s) using ipv6
Test IPv6 large packet ok (0.090s) using ipv6
Test if your ISP's DNS server uses IPv6 ok (0.090s) using ipv6
Find IPv4 Service Provider ok (0.136s) using ipv4 ASN 2856
Find IPv6 Service Provider ok (0.080s) using ipv6 ASN 2856

From the PC what happens if you run ping -6 google.com from the command prompt? And any luck with ping -6 2a00:1450:4009:807::200e?

 

I see from the ipconfig output that you have the Asus set as an IPv6 DNS server. Have you also configured an IPv6 DNS server to forward the received DNS requests to?

 

Regards 

 

0 Ratings
Reply
Liam_
Expert
3,033 Views
Message 3 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

Seems strange seeing as you are getting the prefix and the router is passing addresses through.

Have you set the DNS servers in the router?

Shouldn't stop things working though, if you haven't.

Use openDNS servers here, set in the router and all PC's.

IPv4

208.67.220.220

208.67.222.222

 

IPv6

2620:0:ccc::2

2620:0:ccd::2

0 Ratings
Reply
De_Carabas
Contributor
3,000 Views
Message 4 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

Hi smf22

 

Here's the results from test-ipv6

Test with IPv4 DNS record ok (0.270s) using ipv4
Test with IPv6 DNS record timeout (15.008s)
Test with Dual Stack DNS record ok (0.094s) using ipv4
Test for Dual Stack DNS and large packetok (0.054s) using ipv4
Test IPv4 without DNS ok (0.065s) using ipv4
Test IPv6 without DNS timeout (15.003s)
Test IPv6 large packet timeout (15.010s)
Test if your ISP's DNS server uses IPv6 ok (0.111s) using ipv4
Find IPv4 Service Provider ok (0.239s) using ipv4 ASN 2856
Find IPv6 Service Provider timeout (15.012s)

For the ping tests, the first one by name correctly resolved the IPv6 address but the ping timed out.  The second one specifying the address itself also timed out. 

For DNS Server - it's lef blank by BT as per my info grab from the router, but as said I've tried specifing Googles DNS servers and it made no difference but will try again.

0 Ratings
Reply
De_Carabas
Contributor
2,999 Views
Message 5 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

I currently have the Google DNS servers set for IPv4 (8:8:8:8 and 8:8:4:4) and blank for Ipv6 as per what's provided by DHCP.  I've tried specifying Googles IPv6 servers as I said but will try openDNS now and report back once the screaming from the teenagers dies down when they get disconnected.

 

UPDATE:  Changed to the openDNS servers for v4 and v6 and retested test-ipv6.com and the pings and there is no change.

0 Ratings
Reply
De_Carabas
Contributor
2,976 Views
Message 6 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

I thought I would try a trace route in both IP versions to google.com

 

IPv4

Tracing route to google.com [216.58.206.46]
over a maximum of 30 hops:

  1     2 ms     1 ms     2 ms  RT-N66U-1FF0 [192.168.1.1]
  2     *        *        *     Request timed out.
  3     *        *        *     Request timed out.
  4     8 ms     7 ms     8 ms  31.55.185.180
  5     8 ms     7 ms     8 ms  core2-hu0-8-0-5.colindale.ukcore.bt.net [195.99.127.154]
  6     8 ms     8 ms     8 ms  195.99.127.85
  7    10 ms     8 ms     8 ms  109.159.253.67
  8     9 ms    11 ms     9 ms  108.170.246.193
  9     9 ms     8 ms     9 ms  216.239.41.183
 10     9 ms     9 ms     9 ms  lhr35s10-in-f14.1e100.net [216.58.206.46]

Trace complete.

and IPv6

Tracing route to google.com [2a00:1450:4009:812::200e]
over a maximum of 30 hops:

  1     3 ms     2 ms     7 ms  broadband.bt.com [2a00:23c5:7604:3300::1]
  2     *        *        *     Request timed out.
  3     *        *        *     Request timed out.
  4     *        *        *     Request timed out.
  5     *        *        *     Request timed out.
  6     *        *        *     Request timed out.
  7     *        *        *     Request timed out.
  8     *        *        *     Request timed out.
  9     *        *        *     Request timed out.
 10     *        *        *     Request timed out.
 11     *        *        *     Request timed out.
 12     *        *        *     Request timed out.
 13     *        *        *     Request timed out.
 14     *        *        *     Request timed out.
 15     *        *        *     Request timed out.
 16  ^C

Well, you can see where I got bored and escaped out.

 

So it looks like my requests get as far as the first BT box and then get discarded.  Feeling a little offended Smiley Sad

0 Ratings
Reply
Highlighted
Storm_Force
Aspiring Expert
2,973 Views
Message 7 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

what benefit is there from using IPV6 sites?

 

My results are:

 

Test with IPv4 DNS record
 
ok (0.097s) using ipv4
Test with IPv6 DNS record
 
ok (2.075s) using ipv6
Test with Dual Stack DNS record
 
ok (0.125s) using ipv6
Test for Dual Stack DNS and large packet
 
ok (2.932s) using ipv6
Test IPv4 without DNS
 
ok (0.087s) using ipv4
Test IPv6 without DNS
 
ok (1.990s) using ipv6
Test IPv6 large packet
 
ok (2.993s) using ipv6
Test if your ISP's DNS server uses IPv6
 
bad (0.073s)
Find IPv4 Service Provider
 
ok (0.334s) using ipv4 ASN 2856
Find IPv6 Service Provider
 
ok (1.186s) using ipv6 ASN 2856

0 Ratings
Reply
smf22
Recognised Expert
2,969 Views
Message 8 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution
In your first post the Asus is showing the same /56 prefix on the WAN and the LAN interface. This may be 'cosmetic' on the part of the Asus but looks wrong.

BT delegate a /56, but the router should then assign one of the 256 /64 prefix from this range to the LAN.

Are there any settings in the router that might allow you to change the prefix assigned to the LAN so it uses a /64 rather than /56?
0 Ratings
Reply
De_Carabas
Contributor
2,963 Views
Message 9 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution

If I disable DHCP-PD then I can specify the prefix.  I'll give that a go tomorrow and let you know.

0 Ratings
Reply
smf22
Recognised Expert
2,955 Views
Message 10 of 96

Re: IPv6 addresses given but no connection

Go to solution
You can't disable DHCP prefix delegation. That's the way BT assign a prefix to your router.

Can you post a screenshot of the configuration options, or a link to user guide?
0 Ratings
Reply