cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
2,904 Views
Message 1 of 13

Smart hub 2 issues & PPPoE

Hi All,

I recently upgraded from G-fast driven fibre 250 to FTTP fibre 900, as the cost benefit differential made it seem like a fairly easy choice. Unfortunately, I only wish the reality was that easy.

First couple of weeks seemed fine, I was hitting c900Mb by ethernet and c400Mb by Wi-fi. Then one day, it all went pear shaped. As most people are nowadays, I do a fair bit of V-Con by Teams or Zoom. I was in a meeting and over half an hour I got the ‘network not stable’ and ‘poor network connection’ 4 times. I thought, it can’t be me, I could speak to Mars with the speeds I’m getting… unfortunately, it was…

The speed was all over the place, but c100Mb and not stable on the Wi-fi and between 200-450Mb but not stable by ethernet. 

Long story short, I’ve had 2x open reach and 1x cube engineers - both openreach engineers said it’s not the fibre (respliced and very strong light levels) or the ONT, 2 routers later and the last openreach guy said it’s definitely the router and probably linked to the recent firmware issue. Spoke to BT in Exeter and the lovely lady I spoke to had no idea what I was talking about when I relayed what openreach engineer said, so she went off, talked to her manager and was given an update… I’ll not go into what I think about the fact that the guys on the coal face didn’t even know. 

I’ve read a number of threads and pages of comments spanning a couple of years and the common denominator is the absolutely terrible smart hub… whether it’s the hardware, software, or indeed a combination of both it is dreadful. 

I’ve just invested in a Linksys Velop MX10600 system and am going to try to set the thing up with the PPPoE and throw the SH2 as far to the back of a cupboard as it will go… I’ve tried using it in conjunction, but even with CAT8 into the ethernet on the SH2 I’m only getting 600Mb , but the Velop pushes out 500Mb of that over Wi-fi 6.

I’ve had to invest in a couple more nodes to replace the BT Wi-fi discs, which I believe are redundant if you don’t use the SH2 - is that the case, before they get pushed in the same cupboard?

Also, have any of you tech experts got any advice on the PPPoE route?

Many thanks in advance.

yours

Frustrated (and now skint) from Lancashire…

 

Tags (3)
0 Ratings
12 REPLIES 12
2,888 Views
Message 2 of 13

Re: Smart hub 2 issues & PPPoE

@Salvagehunter The black disks will only work with the smart hub 2, what help on the PPPoE route do you need?

2,865 Views
Message 3 of 13

Re: Smart hub 2 issues & PPPoE

Hi @Forthay ,

Thanks for coming back to me and confirming about the BT discs. 

I’m not the most technical person, but am not quite a Luddite… I looked up how to get the Velop system going on the Linksys website, but just wanted to check that I was wiring it up correctly. 

So a CAT8 cable from the white open reach ONT modem, into the WAN port of the Velop, go through the setup. I saw on another thread the username is bthomehub@btbroadband.com and the password is BT. Is that it, or am I missing something?

 Thanks again, I appreciate your help. 

All the best

 

Tags (2)
2,853 Views
Message 4 of 13

Re: Smart hub 2 issues & PPPoE

The user name and password you mention are all that is needed.

2,833 Views
Message 5 of 13

Re: Smart hub 2 issues & PPPoE

Thanks @pippincp,

Much appreciated.

All the best.

0 Ratings
2,819 Views
Message 6 of 13

Re: Smart hub 2 issues & PPPoE

@Salvagehunter Linksys Velop MX10600 looks awesome by the way, enjoy!

2,762 Views
Message 7 of 13

Re: BT Full Fibre Upload Capped

Hi @PaddyB ,

I carried out a factory reset on my SH2 yesterday, to try to get it to increase my DL speed, following the application of the patch to resolve the recent firmware issue. However, not only did it not increase the speed, but when it came back to life my 107Mb UL speed had reverted back to the throttled back 50Mb that it was when I got the latest SH2.

I called the fibre team in Exeter and the fella that I spoke to, didn't have a clue what I was talking about, and said that all he could do was send another SH2 - i'd previously struck lucky and spoke to someone who did know about this (as per this thread) and was able to change the backend profile and it was resolved in a couple of hours.

Can you please help me out, as I don't want to play call centre roulette...

Thanks in advance.

0 Ratings
2,747 Views
Message 8 of 13

Re: BT Full Fibre Upload Capped

Hi @Salvagehunter 

Thanks for your post and welcome back!  I have moved your post on to your original thread to keep the conversation in the one place.

I'm sorry that your upload speed is slower than what it should be.  I have sent you a private message with instructions on how you can send us over your details and we'll look into this for you. See: Private messages

Cheers,

Robbie

0 Ratings
2,740 Views
Message 9 of 13

Re: BT Full Fibre Upload Capped

@Salvagehunter  Why are you still bothering with the SH2 when you have a far superior router just waiting to be connected?

0 Ratings
2,732 Views
Message 10 of 13

Re: BT Full Fibre Upload Capped

Hi @pippincp ,

As a back up plan if I need to roll back... Similar to almost everyone now, if the internet goes down, life isn't worth living and my family would lynch me!...

I'm waiting for amazon to deliver the extra Velop node I need today, but as I'm not that technically competent, i'd like to know that I can revert back if needed...

Keep everything crossed for me!

Best wishes

0 Ratings